Nighttravelers Interview: Τερέζα Καζιτόρη

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Δε θυμάμαι ακριβώς. Ξέρω ότι το είχα πάντα μέσα μου. Μικρή ήθελα να κάνω άρπα διακαώς αλλά ποτέ δεν έκανα… Τότε ήμουν στεναχωρημένη αλλά τώρα χαίρομαι γιατί αυτό με οδήγησε εδώ. Ξεκίνησα κιθάρα η οποία ποτέ δε με ενθουσίασε.. Αυτό που πάντα έκανα ήταν να τραγουδάω. Τραγουδούσα συνέχεια!! Παντού! Ντρέπομαι να χαιρετήσω τους γείτονες μου…

 

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Ποτέ ένα πράγμα δεν έχει μια όψη και συνήθως όταν έρχεται κάτι καινούριο που φέρει αλλαγές οι άνθρωποι αντιδρούν. Δεν τις αντέχουμε τις αλλαγές. Κατά τη γνώμη μου αυτό έκανε και καλό και κακό. Έδωσε εύκολη πρόσβαση στους καλλιτέχνες, βοήθησε τη δημιουργία, μείωσε τα κόστη αλλά παράλληλα αύξησε την πληθώρα των τραγουδιών κι έτσι τα τραγούδια χάνονται. Υπάρχουν διαμαντάκια που δε λάμπουν γιατί δε μπορούν να φανούν. Γιατί το χώμα γύρω γύρω τα σκεπάζει.

 

Θέατρο , μουσική, χορός βαλτά στην αγαπημένη σου σειρά και αν θες μας λες τον λόγο

Θέατρο και μουσική μαζί. Δε μπορώ να τα ξεχωρίσω. Είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας για μένα. Αν αφαιρέσω κάποιον η αλυσίδα σπάει. Κάτι θα μου λείπει γιατί είναι και α δύο κομμάτι μου. Με τον χορό δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα. Μου αρέσει και ακολουθώ καλά αν μου ζητηθεί αλλά δεν του έχω δώσει προτεραιότητα.

 

Τελευταία  παράσταση που είδες και πέρασες καλα;

Φέτος έχω δει πολύ ωραίες παραστάσεις και χαίρομαι πολύ για αυτό. Ξεχώρισα το «Τι είδε ο μπάτλερ». Είναι καταπληκτική κωμωδία…τρελή.. και οι ηθοποιοί πολύ δυνατοί όπως και η σκηνοθεσία επίσης. Εκτίμησα το ότι ενώ η παράσταση έχει πολλές αλλαγές ρούχων επί σκηνής, αυτό γίνεται πολύ προστατευμένα χωρίς να εκτίθεται κάνεις. Αυτό δε το συναντάς συχνά γιατί η εύκολη λύση συνήθως είναι άλλη… Έχω ξεχωρίσει επίσης τον μονόλογο «η μάνα αυτουνού» με τη Ράνια Σχίζα και την «Απολογία της Μαρί Κιουρί».

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης  και γιατί

Δεν έχω έναν αγαπημένο καλλιτέχνη. Δε θα μπορούσα να έχω γιατί εκτιμώ διαφορετικά πράγματα στους ανθρώπους. Είναι πολλοί αυτοί που θαυμάζω για διαφορετικούς λόγους. Μου αρέσει πολύ η φωνή της Ζουγανέλη, η όλη καλλιτεχνικότητα και η προσωπικότητα της Ευσταθίας, η λυρικότητα της Μποφίλιου, η χροιά της Πρωτοψάλτη, η ερμηνεία της Χάρις Αλεξίου…..δε τελειώνει αυτό. Δε θα μπορούσε να μου αρέσει μόνο ένας γιατί υποσυνείδητα θα γίνουν μια αντιγραφή του κι εγώ ψάχνω τη δική μου ταυτότητα…που φυσικά θα έχει αναφορές αλλά θα είναι δική μου.

 

Με ποιον μεγάλο τραγουδιστή μέσα και έξω από τη χώρα θα ήθελες να συνεργαστείς η να κανείς ντουέτο μαζί του

Με την Χριστίνα Αγκιλέρα γιατί το «ain’t no other man» ήταν το τραγούδι που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική.

 

Αν μπορούσες να δειπνήσεις με οποιονδήποτε άνθρωπο, ποιον θα διάλεγες και γιατί;

Θα ήθελα να δειπνήσω με τη γιαγιά μου, που δε γνώρισα.

Έχεις κάποια πηγή έμπνευσης που σε βοηθάει στις δουλειές σου?

Ναι! Την αλήθεια μου!

 

Νέο τραγούδι «αποδημητικά πουλιά» ….τι σημαίνει για σένα;

Είμαι ερωτευμένη με αυτό το τραγούδι. Φέρει την  μελαγχολία του αποχωρισμού και ταυτόχρονα την ελπίδα της αντάμωσης. Μιλάει για έναν ανολοκλήρωτο έρωτα… Έναν έρωτα που ξεκινά αλλά δε μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί οι δρόμοι του ζευγαριού χωρίζουν… Μιλά για την απώλεια…την οποία απώλεια. Είναι ένα τραγούδι που μου βγήκε πηγαία χωρίς να το σκεφτώ κι αυτό μου συμβαίνει σπάνια, γι’ αυτό ήθελα να ξεκινήσω με αυτό.

 

Σου έτυχε ποτέ κάτι συγκλονιστικό στη ζωή σου που σου την άλλαξε;

Δεν έχω κάποια δραματική ιστορία να μοιραστώ. Και μακάρι να μην αποκτήσω. Δε το χρειάζομαι κι όλας. Προσπαθώ έτσι κι αλλιώς συνεχώς να βελτιώνονται, να εξελίσσομαι και κυρίως να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Φυσικά έχω απογοητεύσεις, χαρές και στεναχώριες και μάλιστα πολύ έντονες γιατί, ακόμη κι αν δε φαίνεται, είμαι χαρακτήρας που ζω το συναίσθημα στα άκρα.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Περιμένω δύο θεατρικές παραστάσεις με αγωνία. Η μια λέγεται «Παρασκευή και 13» και ανεβαίνει Τρίτη και 13 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για με τρελή, μαγική κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη. Έχουμε φοβερή ομάδα. Είναι όλοι ένας κι ενας κι ο Ευθύμης Χρήστου που σκηνοθετεί είναι καταπληκτικός. Από το Μάρτιο θα συμμετάσχω και στην παράσταση «Την Κυριακή έχουμε γάμο» που θα ανεβάσει η ομαδα «Αυτοί κι αυτή». Όσον αφορά τη μουσική έχω γράψει αρκετά τραγούδια, τα οποία σιγά σιγά προγραμματίζω να μοιραστώ και φυσικά οργανώνω ζωντανές εμφανίσεις.

 

Τι είναι για σένα τα Χριστούγεννα;

Είμαι από αυτούς που τα Χριστούγεννα τους προκαλούν μελαγχολία. Ξαφνικά όλοι σκεφτόμαστε να είμαστε καλύτεροι μόνο εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα ήθελα να είναι ένα κίνητρο για να είμαστε έτσι όλο το χρόνο. Έχω συνδυάσει τα Χριστούγεννα με το κρύο και τη δουλειά. Περνάω καλά μόνο όταν δουλεύω. Με το κρύο όμως δε περνάω ποτέ καλά. Δε μου αρέσει το  κλείσιμο που προκαλεί στους ανθρώπους. «Ειμαι γυναίκα του γλεντιού» και γι’αυτό η γιορτή μου είναι το Πάσχα. Η γιορτή της αναγέννησης