Ο Αλέξανδρος Κακαβάς στο Nighttravelers!

1)Από που αντλούν έμπνευση οι Σεναριογράφοι στην Ελλάδα;

Θα αποτολμήσω να πω, υπερβάλλοντας, ότι στους Έλληνες σεναριογράφους δεν επιτρέπεται πλέον να εμπνέονται. Τους υποχρεώνουν να προσαρμόζουν σειρές που βασίζονται σε ξένες εμπνεύσεις όλων των φυλών του Ισραήλ, εγχείρημα που επιτελούν, αξιοθαύμαστα, κατά τον ιδανικότερο τρόπο. Είναι κρίμα όμως επειδή οι Έλληνες σεναριογράφοι θα μπορούσαν, κάλλιστα, να αναδείξουν φλέγοντα θέματα της Ελληνικής πραγματικότητας όμως…άλλαι αι βουλαί των μη σεναριογράφων.

 

2) Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος έχει επιδείξει έντονη δράση τη τελευταία 10ετία παρά τις δύσκολες περιόδους που διανύσαμε σαν χώρα. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας;

Η Ένωση Σεναριογράφων έχει επιδείξει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει έντονη δράση χάρις σε μια δράκα μελών της που αποφάσισε να ενδιαφερθεί περισσότερο για τους Έλληνες και την Ελλάδα και λιγότερο για τους εαυτούς τους.

Εάν γνωρίζαμε το μυστικό της επιτυχίας θα το αποκαλύπταμε και σε άλλους. Ατυχώς για το μόνο που είμαστε βέβαιοι είναι ότι η γνήσια επιτυχία βασίζεται στην αγάπη που δείχνει το κοινό για το έργο και όχι φυσικά η αθέμιτη προσπάθεια που καταβάλλουν συγκεκριμένα  κέντρα επιρροής να επιβάλουν ως σημαντικά έργα, έργα που το κοινό αρνείται να παρακολουθήσει.

Η προσπάθεια αυτή αδικεί τους δημιουργούς που ενώ έχουν τύχει επιδοκιμασίας από τον μοναδικό κριτή, τον θεατή, δεν τυγχάνουν της δέουσας προβολής επειδή κάποια μέσα επιλέγουν καίτοι γνωρίζουν ότι τούτο είναι ανήθικο και αθέμιτο, να προωθούν έργα με μικρή ανταπόκριση από το κοινό και να προβάλουν δημιουργούς που καίτοι ως πρόσωπα  γοητεύουν το κοινό, εν τούτοις το χάρισμα αυτό δεν αντανακλάται πάντα στο έργο τους.

 

3) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια και για τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής;

Προκηρύχθηκε ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός πρωτότυπων, επισημαίνω, μονολόγων επί σκηνής με μεγάλη συμμετοχή δήμων και περιφερειών πάντα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκ των πρώτων επαφών με ενδιαφερόμενους αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση από πέρσι. Ευχόμαστε να απολαύσουμε και πάλι μοναδικά συγγραφικά πονήματα ερμηνευμένα εξαιρετικά από υπέροχους ηθοποιούς.

 

4) Τι ακριβώς είναι η Λέσχη Φίλων και πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος αν το επιθυμεί;

Η Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος συνεστήθη προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις πολλών χαρισματικών δημιουργών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, τις επαγγελματικές, ώστε να γίνουν δεκτοί ως μέλη της Ένωσης. Μέλος της Λέσχης μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί, και δη επί μια τριετία άνευ συνδρομής, καθώς πρόκειται για μια πολιτιστική λέσχη που στόχο έχει τη σύσταση πολιτιστικών πυρήνων ανά την Επικράτεια και τη διάδοση ποικίλων ειδών τέχνης όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στους απανταχού Έλληνες.

5) Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος μέχρι το Πάσχα;

Αρκετές. Στις 29 Ιανουαρίου έχουμε την παρουσίαση των εκδόσεων των βραβευμένων σεναρίων, θεατρικών έργων και στίχων των διαγωνισμών της Ε.Σ.Ε. κατά το 2022.

Ακολουθεί η διαδικασία επιλογής των μονολόγων που θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις από το τέλος Απριλίου έως τον τελικό που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου.

Από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου με την απόλυτη υποστήριξη του θεάτρου Παραμυθίας, του μέλους μας Αλμπέρτας Τσοπανάκη, θα λάβει χώρα η Εβδομάδα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου όπου θα δοθούν οι εξής παραστάσεις: των πέντε βραβευμένων μονολόγων του 2021, των βραβευμένων θεατρικών «Αντί Στεφάνου» της Βεροιώτισας Πηνελόπης Φιρτινίδου σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά, μέλους της Ε.Σ.Ε. και ερμηνείες του ιδίου, της Άννυς Λούλου, της Ειρήνης Μακαρώνα, μελών της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., κ.ά. και  «Μυρτιά» της Σουάιλα Τζαγνούν-Κωτάκη με τη Μαρία Δρακοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το «Φράνσις» της Αλμπέρτας Τσοπανάκη με την ίδια στον ομώνυμο ρόλο και τους Άννυ Λούλου, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., Θεοδόση Πελεγρίνη, Θησέα Χριστοφόρου και Χρήστο Βεργή, τον μονόλογο «Θεόφιλος» του μέλους της Ε.Σ.Ε. Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη με τον Θοδωρή Προκοπίου στον ομώνυμο ρόλο και ένα ακόμα θεατρικό έργο τα οποίο ακόμα δεν έχει επιλεγεί.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα πάντα υπό την επίβλεψη του μετέχοντος μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή και με τους συνθέτες Φώτη Αποστολάρα, Πέννυ Μπινιάρη, Φλωρεντία Ρήγα και Σπύρο Πανταζή θα συνεχισθεί η μελοποίηση των βραβευμένων στίχων του 3ου Πανελληνίου Διαγωνισμού της Ε.Σ.Ε.

 

6) Από που αντλείτε έμπνευση τόσο για τις προσωπικές σας δημιουργίες όσο και για τις ποικίλες δράσεις της Ε.Σ.Ε;

 

Όσον αφορά τις προσωπικές μου δημιουργίες μόνη μου επιθυμία να ευτυχήσω να δω να μετατρέπεται σε ντοκιμαντέρ η Ελληνική ιστορία ιδίως η νεώτερη και σύγχρονη η οποία έχει δεινοπαθήσει, ακριβέστερα διαστρεβλωθεί, από κάποιους που ενώ διατείνονται ότι επιθυμούν να επέλθει συμφιλίωση πράττουν ο,τιδήποτε προκειμένου να παραμείνει ο λαός μας διχασμένος. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις και δράσεις της Ε.Σ.Ε. συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους λίγους αυτούς υποστηρικτές της εξωστρεφούς τάσης που χαρακτηρίζει την Ένωση τα πρόσφατα δέκα χρόνια και πλέον και με αρκετά από τα μέλη της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν αξιοζήλευτες προσπάθειες ώστε να επιτύχει αυτή η τόσο σημαντική για την χώρα μας και τους κατοίκους της προσπάθεια

 

7) Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Αλέξανδρο Κακαβά. Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο; Τι αγαπάτε και τι απεχθάνεστε;

Δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου. Εν τούτοις αισθάνομαι ότι παρά τον αθέμιτο και άδικο πόλεμο που δέχομαι επί πολλά έτη επειδή απλώς αρνούμαι να συνταχθώ με τις διαπλεκόμενες και κατά συνέπεια διεφθαρμένες τάσεις που επικρατούν έχω καταφέρει να παραμείνω όρθιος και να συνεχίζω τον αγώνα για μια περιορισμένη έστω αλλαγή προς το καλύτερο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και κυρίως οι νεότεροι που πρέπει να αντιληφθούν ότι θα χρειασθεί να δώσουν μάχη ώστε να περιορίσουν τα άτομα εκείνα που προκειμένου να διατηρηθούν στην όποια εξουσία μας παρασέρνουν στην ηθική κατάπτωση και τον υλικό όλεθρο. Είμαστε ένας λαός με περισσότερα χαρίσματα απ’ ότι ελαττώματα κι όμως επιτρέπουμε σε όσους επηρεάζουν την ζωή μας να αφυπνίζουν το χείρον αντί του βελτίου και να μας χειραγωγούν προς όφελός τους.

Αγαπώ τους ανθρώπους που προτίμησαν την αφάνεια καίτοι ήταν ικανότεροι πολλών αναγνωρίσιμων και θεωρούμενων επιτυχημένων μη επιθυμώντας να καταστούν γνωστοί έναντι αθεμίτων ανταλλαγμάτων και εις βάρος του Ελληνικού κράτους, όπως αγαπώ και τους ανθρώπους εκείνους που μου συμπαραστάθηκαν και συνεχίζουν να μετέχουν στην προσπάθεια μας να μετατρέψουμε τη Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σε ένα φορέα φίλα διακείμενο έναντι του σημαντικότερου υποστηρικτή των σεναριογράφων, των θεατών.

Εξ ου απεχθάνομαι τους αργυρώνητους, οσφυοκάμπτες, αμετροεπείς, ατομιστές, αλαζόνες, επηρμένους και … ουκ έσται τέλος

 

8) Θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό μας μια σκέψη σας;

Να προσπαθήσει να πάψει να σκέπτεται με γνώμονα το εγώ και να αρχίσει να σκέπτεται με το εμείς. Θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή όλων μας.