“Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”,

20 και 21 Απριλίου, 2024

Αναβιώνουμε τα μανάβικα της οδού Χίου, εκεί που πάλλεται το στομάχι της πόλης μας.

Η Hermoupolis Heritage συναντά τους φίλους γαστρονομίας της Σύρου και μαζί συνδιοργανώνουν την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, στο φάσμα της αναβίωσης τοπόσημων του νησιού μας, χαρακτηριστικά σημεία καίριας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Πυρήνας και ορμητήριό μας, η πολυδιάστατη τοπική γαστρονομία, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τις δεκάδες επιρροές που δέχτηκε κυρίως στη διάρκεια του περασμένου αιώνα η Σύρος.

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης – Hermoupolis Heritage, και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τη γαστρονομία, καθένας από το δικό του μετερίζι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κοινωνία του νησιού, που συντονίζεται και εργάζεται για τον κοινό σκοπό εθελοντικά, έτσι ώστε να αναβιώσουν παρέα, αυτό που μέχρι και σήμερα θεωρούμε “στομάχι της πόλης” μας.

Έτσι, η πρώτη από αυτές τις δράσεις, έχει ως σημείο αναφοράς “τα μανάβικα” όπως έλεγαν οι παλιοί την αγορά της Ερμούπολης, τον δρόμο που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της καθημερινής ζωής και της λειτουργίας της και μεταφέροντας την εμπειρία μέσα στους χώρους του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας, θα μπούμε στη χρονοκάψουλα και θα “περπατήσουμε” τα μανάβικα στην περίοδο της άνθησής τους.

Μέσα σε αυτό το πολύβουο μελίσσι, θα ακούσουμε διηγήσεις από τα τελευταία εν ζωή παραγιουδάκια της αγοράς, για τους ψωνιστές και τις υπηρέτριες των αστικών σπιτιών, για τους εισπράκτορες που μάζευαν τα βερεσέδια, για τον γραφιά της αγοράς, και θα δούμε να ζωντανεύουν ξανά επαγγέλματα που σήμερα έχουν εκλείψει, όπως ο ορνιθοπώλης-αυγουλάς, ο κοκορετσάς, ο νερουλάς με τις βαρέλες και τα ζύγια.

Σε συνέχεια αυτής της πρώτης ενέργειας, το όραμά μας είναι να ακολουθήσει μια σειρά αντίστοιχων βιωματικών δράσεων ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού ψηφιδωτού της Σύρου, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας του νησιού. Μέσα από τις μνήμες των παλιών, την αρχειακή έρευνα και την καταγραφή, επιχειρούμε να ρίξουμε φως στα πιο σημαντικά τοπόσημα που έχτισαν τη νέα κοινωνία της Σύρου.

Ο σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αφυπνίσει την πόλη και να θυμίσει στη Σύρο την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της ταυτότητα, θεμελιώδεις παράγοντες που συνδέονται μεταξύ τους για να ορίσουν το παρόν και το μέλλον. Να υπογραμμίσει τη σημαντικότητά τους και την επιτακτική ανάγκη της αναζωογόνησης, των γαστρονομικών σημείων αναφοράς μας.

Σας περιμένουμε με χαρά στην “Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”, στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης – Hermoupolis Heritage, για να ακολουθήσουμε τη ροή στον χρόνο και να ζήσουμε παρέα ένα ταξίδι στον πολιτισμό!

Η δράση θα είναι ανοιχτή στο κοινό την Κυριακή 21 Απριλίου από τις 13:00, με εισιτήριο που προπωλείται στο ticketservices.gr

Σχετικά με το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης – Hermoupolis Heritage

Η Hermoupolis Heritage ΑΜΚΕ έχει αντικείμενο τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, υλικής και άυλης, αλλά και τη σύνδεσή της με το δημιουργικό παρόν της Σύρου, με βλέμμα στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ιδρύθηκε επισήμως στην Ερμούπολη της Σύρου το 2021 από τον συλλέκτη Δημήτρη Σταυρακόπουλο, έπειτα από πολύχρονες ζυμώσεις και άτυπη δραστηριότητα που επέβαλαν τη δημιουργία του θεσμού. Για την επίτευξη των στόχων της, υπάρχει διαρκής πρόσκληση προς άτομα και φορείς να ενστερνιστούν τις αξίες της και να συμπορευτούν στο όραμά της. Οι ομάδες της εργάζονται σε ένα δημιουργικό διαρκές work-in-progress.

Έναυσμα για τη δημιουργία της Hermoupolis Heritage είναι ο πολιτισμός της Σύρου, κάτι που ταυτίζεται με το γεωγραφικό πεδίο δράσης: Το εμπόριο, η βιομηχανία και η ναυτιλία -πρωτόγνωρα για την Ελλάδα- άκμασαν τον 19ο–αρχές 20ουαιώνα, διαμόρφωσαν την ταυτότητά της Σύρου και την καθόρισαν ως τον τόπο που σηματοδότησε την αναγέννηση/επανεκκίνηση της νεότερης Ελλάδας. Έγινε ο μοναδικός τόπος που ήταν και παραμένει ταυτόχρονα νησιωτικός και αστικός. Αυτή η εξέλιξη του πλούτου έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Ερμούπολης και την επαναπροσδιόρισε σε κέντρο πολιτισμικής ώσμωσης.

Κορυφαίο απόκτημα και ναυαρχίδα της Hermoupolis Heritage αποτελεί το πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου που λειτουργεί περίπου από το 1890, το μόνο στο είδος του που διατηρείται ακέραιο με όλον τον εξοπλισμό του, το οποίο αποτελεί σημερινό πυλώνα ανάδειξης της άλλοτε αστικής αλλά και της εργατικής ζωής της πόλης. Το εργοστάσιο μετατράπηκε σε μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς (Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης).​

https://www.hermoupolisheritage.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση “Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”:

Νικολέτα Μακρυωνίτου, Τ/697-20.33.560, nikoletamak@yahoo.gr 

Άντζυ Νομικού |

Επικοινωνία και Δημ. Σχέσεις

angienomikou@gmail.com